Artrose i ryggen og nakken – årsaker, diagnose og behandling

Sist oppdatert: august 5, 2019

Kort om artrose i ryggen og nakken ​

Artrose i ryggen innebærer at brusken mellom virvlene i ryggraden har begynt å brytes ned på ett eller flere steder. Ofte rammes nakken eller korsryggen (svaien). Siden ryggen er en så sentral del av kroppen, føles artrose her ved nesten alle bevegelser, iblant svært intenst. Men det finnes hjelp å få.

Både unge og eldre kan rammes av forskjellige former for artrose i ryggraden. Derimot blir det vanligere med alderen siden både brusk og skjelett ofte blir mer skjørt jo eldre vi blir. Ofte er artrose i rygg og nakke en del av aldersforandringer som også kan inkludere skivesykdom, virvelglidning, fortrengning av ryggraden og muskelsykdom. Denne typen forandringer sammenfattes mange ganger som spondylose.​

Tegn på artrose i ryggraden

Typiske tegn på artrose i ryggen er stivhet og vanskeligheter med å komme i gang etter å ha vært i ro en periode. Det er også vanlig at det gjør vondt i ryggen. Kombinert gjør disse faktorene at det blir vanskelig å bevege seg normalt. Mange med artrose opplever også tretthetsfølelse i ryggen, det vil si en følelse av at man ikke orker å holde seg oppreist. Unormal tretthet og nedstemthet hører også til typiske symptomer ved langvarig artrose. Dette kommer av at kronisk smerte oftest tapper kroppen for mye energi.

Vanlige tegn på artrose i ryggen eller ryggraden er

●     stivhet som gjør det vanskelig å bruke ryggen som vanlig

●     vanskeligheter med å komme i gang etter stillesitting eller annen hvile

●     smerte i hele, eller deler av, ryggen og nakken

●     unormal tretthet og nedstemthet

Hvis du tror at du kan ha blitt rammet av artrose i ryggen, er det viktig at du får en diagnose. Da kan du påbegynne en behandling. Det er også viktig å tenke på at man bør prøve å fortsette med fysisk aktivitet selv om det kan føles tungt.

Årsaker til artrose i ryggen og nakken

Selv om forskningen ikke engang i dag er helt sikker på nøyaktig hva artrose kommer av, finnes det mye informasjon om risikofaktorer. Stillesitting og overvekt er to faktorer som er sterkt knyttet til utviklingen av artrose i ryggraden. Når det gjelder overvekt, handler det imidlertid mer om hvor mye vekt du har i forhold til styrke. Hvis du har tilstrekkelig sterke muskler til å holde oppe kroppsvekten, har du forbedret situasjonen vesentlig når gjelder artrose.

Men artrose handler også om at leddet har blitt belastet for mye på feil måte. Dette innebærer at holdningen og arbeidsstillingen spiller en stor rolle. Når det gjelder artrose i ryggen, spiller også stillingen når du sover og hviler en viss rolle. Pass derfor på at du har en god madrass og en god pute slik at rygg og nakke kan slappe av maksimalt. Dette kan hjelpe til med å forebygge sykdommen.​

Diagnostisere artrose i ryggraden

Diagnosen artrose i ryggen stilles oftest av lege, fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Den som stiller diagnosen, ser da på kombinasjonen av de symptomene du forteller om, og det som oppdages under kroppsundersøkelsen. Siden det finnes mange andre tilstander i rygg og nakke som kan ligne artrose, kan det imidlertid på sikt bli nødvendig med røntgen- eller MR-undersøkelse. Dette avgjøres fra tilfelle til tilfelle. Hvis det finnes en mistanke om artrose i rygg og/eller nakke, finnes det imidlertid intet hinder for å påbegynne behandling med trening.

Behandling av artrose i ryggraden

Enklere smertestillende legemiddel kan iblant være nødvendig å ta ved behov for å holde ut smerten som kommer ved artrose i ryggen, men det bør ikke ses som en behandling, bare som et supplement. Å trene opp musklene i ryggen for å stabilisere og styrke rygg og nakke er i stedet et bedre og mer langsiktig alternativ. Dette gjøres best sammen med en fysioterapeut for å tilpasse treningen på beste måte og unngå skader. Det tar ofte noen måneder å få effekt av treningen, men resultatene varer deretter så lenge treningen fortsetter å være regelmessig.

​Andre behandlingsmetoder ved artrose i ryggen og nakken

Iblant kan plagene lindres ved hjelp av ryggkorsett for korsryggen. Dette har historisk sett vært svært populært og mer eller mindre blitt sett på som standardbehandling. I dag er anbefalingen bare å bruke det ved behov siden det kan lindre effektivt, men samtidig gjøre at pasientens egne muskler ikke brukes og dermed kan svekkes. Nakkekorsetter brukes bare i særlige tilfeller og anbefales ikke som standardbehandling. Dette er fordi det raskt kan forverre muskelfunksjonen i halsryggen.

Til forskjell fra hofte- og kneleddsartrose kan artrose i ryggen ikke behandles på en god måte ved hjelp av operasjon hvis plagene fra rygg og nakke er merkbare. Dette kommer av at det sjelden bare er artrose som er årsaken til symptomene. Snarere er det ofte en kombinasjon av artrose, skivesykdom og muskelproblemer. Det finnes da fare for at plagene i stedet tiltar ovenfor og nedenfor det opererte området. Det går heller ikke an å operere hele ryggraden siden det kan gi betydelig nedsatt funksjon. Trening er dermed det eneste alternativet som er virkelig bra for risikofritt å behandle artrose i ryggraden.

Fortsett å lese om artrose i kneet.