Kort om hofteleddartrose
Ved artrose i hoften (latin: coxartrosis) har brusken i hofteleddet blitt slitt ned, noe som forårsaker smerte og stivhet, særlig ved belastning. For å redusere symptomene kan du styrke musklene rundt hoften, noe som øker stabiliteten og samtidig motiverer brusken til å reparere seg selv. Dette kan du gjøre ved å gå artroseskolen, enten via din helsestasjon eller digitalt via Joint Academy.
Tegn på artrose i hoften
Det første symptomet pleier å være at hoften blir stiv, noe som gjør at du kan få vanskeligheter med å gå og reise deg opp. Særlig pleier det å bli vanskelig å rotere beinet utover. Deretter er det vanlig å få vondt i hoften, særlig ved belastning. Etter hvert kan smerten oppstå også ved hvile. Et annet tegn på artrose i hoften er tretthet eller nedstemthet. Dette kommer av at kronisk verk tapper kroppen for mye energi, og på sikt kan det føre til nedstemthet og depresjon.
● Smerte i hofteledd i lysken som iblant gir utstråling mot bakparti og ned i lår
● Stivhet og smerte når du beveger deg etter å ha vært stille
● Smerte eller ømhet i hvilestilling forekommer, f.eks. om natten eller etter fysisk aktivitet
● Unormal tretthet og nedstemthet
● Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du oppsøke lege eller fysioterapeut. Les mer under «Diagnostisere artrose i hoften» nedenfor.
Årsaker til hofteleddsartrose
Akkurat som artrose i andre ledd finnes det ikke bare én grunn til at artrose utvikles. Artrose i hoften utvikles når leddbrusken brytes ned raskere enn kroppen rekker å reparere den. Følgen blir at leddbrusken da tynnes ut og blir en dårligere støtdemper i leddet. Akkurat som artrose i andre ledd kan hofteleddsartrose utvikles som en følge av overbelastning av leddet. Artrose kan således oppstå som en følge av langvarig overvekt, svake muskler eller en arbeidsstilling som medfører negativ belastning på leddet. For mye negativ belastning som pågår over lang tid, gjør at brusken i leddene sakte brytes ned, noe som er det som forårsaker smerten og den reduserte bevegeligheten i hoften. Også medfødte forandringer, såkalt dysplasi, kan føre til hofteleddsartrose.
Diagnostisere artrose i hoften
Tradisjonelt har diagnosen artrose blitt stilt for det meste ved hjelp av røntgen, og det er den dag i dag en vanlig oppfatning at det er slik diagnosen bør stilles. Men i samsvar med både Helsedirektoratets retningslinjer og internasjonal forskning bør artrose ses som en klinisk diagnose. Det innebærer at diagnosen bør fastsettes ved å se på sykehistorie, leddfunksjon og smertebilde. Det handler om å vurdere hvor vondt personen har, om smerten påvirker hverdagslivet eller andre aktiviteter, og hvor stabile leddene er.
Det er også vanlig å se på forskjellige risikofaktorer for hofteleddsartrose og ha dem i mente for å stille diagnosen. Det finnes nemlig flere ting som spiller en rolle for om, når og hvor raskt artrose utvikles. Noen av dem kan påvirkes, og noen av dem har helt enkelt å gjøre med arv eller hvordan kroppen er bygd opp. Felles for de fleste risikofaktorene er at de på en eller annen måte øker belastningen på brusken.
Hvis du har mistanke om at du har artrose i hoften og vil diagnostisere hoftesmerten, kan du enten kontakte primærhelsetjenesten eller laste ned appen Joint Academy og bestille en konsultasjon med en ortoped direkte.
Behandling av hofteleddsartrose
Hofteleddsartrose behandles i første rekke med fysiske øvelser som er tilpasset personer med artrose i hoften. Denne treningen bør koordineres av en fysioterapeut. Foruten de fysiske øvelsene omfatter all artrosebehandling også opplæring om sykdommen og anbefalinger om generelle livsstilsforandringer som kan påvirke.
Behandling tilbys i dag på artroseskoler rundt om i landet, men også digitalt via Joint Academy. Den digitale artroseskolen er et komplett behandlingsprogram som inkluderer kontakt og kontinuerlig oppfølging med en personlig fysioterapeut. Øvelsene tilpasses direkte til neste tilfelle hvis du mener at de er for vanskelige eller for enkle.
Smerten ved artrose går ofte i tilbakefall, dvs. forskjellige perioder av forverring når aktiv betennelse oppstår i det rammede leddet. Ved denne typen tilfeller kan det hjelpe å ta legemidler som tillegg til grunnbehandlingen (som består av trening). Mange reseptfrie legemidler som inneholder for eksempel paracetamol, ibuprofen, diklofenak og naproksen kan hjelpe, men snakk alltid med behandlende lege for å unngå at andre sykdommer eller medisiner kolliderer med den nye behandlingen.
Andre behandlingsmetoder ved artrose i hoften
Tradisjonelt har kortisoninjeksjoner blitt brukt ved alvorlig artrose. Ved artrose i hoften er det teknisk vanskelig å injisere kortison, og det gjøres derfor bare av erfarne ortopeder. Kortison er alltid en midlertidig og begrenset behandling ved uttalte symptomer og kan på sikt skade leddet.
I de få tilfeller der trening og opplæring ikke strekker til som behandling, kan proteseoperasjon med et kunstig ledd bli aktuelt. Grunnen til at operasjon ikke bør ses som den eneste eller første typen behandling ved hofteleddartrose, selv om det gir gode resultater for mange, er at inngrepet ikke er helt risikofritt, og kan føre til for eksempel blodpropper og infeksjoner.