Skjelett og ledd

Sist oppdatert: august 5, 2019

Vi ville ikke fungert uten skjelettet og leddene, men vi tenker antakelig ikke så mye på det. Det vil si, ikke før vi har vondt i dem. Uansett om vi plages av det eller ikke, kan det imidlertid være greit vite noen fakta om skjelettet og leddene. Jo mer kunnskap vi har, desto bedre forutsetninger har vi nemlig for å forebygge forskjellige plager.

Skjelettets funksjon

Skjelettet fungerer omtrent som et skjold, bare innenfra. Det beskytter de viktigste indre organene, som hjertet, hjernen og lungene. Samtidig holder det oss oppreist og utgjør et feste for musklene. På den måten gjør skjelettet det mulig for oss å bevege oss.

De stedene der to eller flere skjelettdeler møtes, kalles et ledd. Leddet fungerer ofte som et hengsel og gjør at skjelettdelene kan gli mot hverandre. Brusken er en av de viktigste delene av leddet. Dette vevet fungerer som glideflate og reduserer friksjonen i leddet. Når brusken brytes ned, f.eks. ved artrose, blir det derfor betydelig vanskeligere å bruke leddet.

Fortsett å lese om artrose.

Forskjellige typer ledd

Det finnes flere typer ledd i kroppen, og alle fungerer på litt forskjellige måter. Hengselledd kan for eksempel bare bøyes i én retning. Denne typen ledd finnes for eksempel i de små fingerleddene, men også i albuen. Kuleledd, for eksempel akselen og hoften, kan i stedet beveges i flere forskjellige retninger. Ulempen er at denne typen ledd lett havner ut av ledd.

Et av de mest komplekse leddene vi har, er kneleddet. Dette er i utgangspunktet et hengselledd, men med visse modifikasjoner. For eksempel har vi her kneskålen, menisker og flere leddbånd. Det er også unikt siden det bærer oppe en så stor del av kroppsvekten.

Fortsett å lese om artros.