Vondt i ryggen – årsaker og behandling

Sist oppdatert: august 5, 2019

Ryggverk er den tredje vanligste grunnen til sykmelding. Det er altså svært vanlig å ha vondt i ryggen, og det kan komme av flere ting. Verken sitter oftest i nedre del av ryggen, altså i korsryggen, men en del får også vondt i brystryggen. For det meste går verken over av seg selv. Det gjelder særlig hvis det som forårsaker smerten, for eksempel er dårlig holdning, overanstrengelse eller en stillesittende jobb. Men iblant kan det være nødvendig med en eller annen form for behandling. Hvis ryggsmerten ikke har gått over etter to uker, er det på tide å kontakte lege.

Vondt i ryggen på grunn av hekseskudd

Plutselig verk i ryggen kan være hekseskudd. Dette rammer majoriteten av oss minst én gang i livet. Smerten kan komme uten synlig grunn, eller i forbindelse med et løft eller en vridning av ryggen. Ofte gjør det vondt i korsryggen, det vil si den nedre delen av ryggraden. Symptomer beskrives ofte som en skjærende, huggende eller kvernende smerte i kombinasjon med at ryggen låser seg. Noen av dem som rammes, får til og med så vondt i ryggen at det føles som om den holder på å knekke. Heldigvis er dette ikke tilfelle.

Lettere fysisk aktivitet, f.eks. gåturer eller hverdagslige sysler, kan fremskynde legingen. For øvrig går behandlingen først og fremst ut på å avhjelpe det som forårsaket hekseskuddet, noe som påbegynnes først etter at smerten er leget. Grunnen til hekseskuddet kan variere fra person til person, men vanlige faktorer er feilaktig belastning eller svake muskler. En fysioterapeut kan derfor være til hjelp for å legge opp et treningsprogram med tilpassede øvelser.

Skivebrokk kan forårsake vondt i ryggen

Egentlig betyr skivebrokk helt enkelt at en skive bøyer inn mot ryggradskanalen. En skive er de bruskskivene som ligger mellom virvlene i ryggraden og gjør at vi kan bøye og bevege oss. Dette er vanlig og forårsaker ikke alltid smerte. Hvis skiven derimot ligger mot ryggmargen eller nerverøttene, kan det gjøre vondt i ryggen og stråle ut i beina tilsvarende den nerven som irriteres av skivebrokken, såkalt isjias. Oftest er det korsryggen som rammes. Mange ganger leger dette seg selv på noen uker, men i visse tilfeller er operasjon nødvendig. Den vanligste behandlingen ved langvarig skivebrokk er imidlertid fysioterapi rettet mot å få skiven til å trykkes tilbake inn igjen. Dette skjer oftest i form av såkalte McKenzie-øvelser.

Vondt i korsryggen

Lumbago, som innebærer at man får vondt i korsryggen, kommer ofte smygende. Smerten øker gradvis samtidig som den rammede føler seg trettere enn normalt. Ofte gjør det mer vondt ved belastning. Hvis smerten også stråler ned i et bein, kan det i stedet være snakk om lumbago med isjias. Dette kan iblant også medføre nedsatt styrke og følelse i beinmusklene. Det er mange ganger vanskelig å være helt sikker på årsaken til plagene, men det finnes noen kjente risikofaktorer. Blant disse kan nevnes høy alder, psykisk dårlig helse (f.eks. depresjon, angst og stress) og tidligere ryggproblemer.

De fleste som får vondt i korsryggen, blir kvitt plagene i løpet av noen uker. Iblant kan det imidlertid ta lengre tid – opp til noen måneder. Når smertene ikke har gått over etter seks måneder, er risikoen høy for at det handler om kronisk verk. Mange ryggproblemer kan imidlertid forebygges ved hjelp av trening og fysisk aktivitet.

Vondt i ryggen i flere år

Den som lider av langvarig vondt i ryggen i flere år, kan for eksempel ha blitt rammet av artrose i ryggraden. Dette innebærer at brusken mellom virvlene langsomt holder på å brytes ned. Både unge og eldre kan rammes, men det blir vanligere med alderen. Typiske tegn på sykdommen er stivhet (først og fremst etter å ha sittet eller ligget stille) og ryggsmerte. Symptomene kommer ofte smygende, noe som gjør at mange lider av sykdommen uten å oppsøke lege.

Artrose i ryggen behandles først og fremst ved å trene opp ryggmusklene sammen med en fysioterapeut. Smertestillende legemiddel kan tas som supplement ved behov. Iblant kan et spesielt korsett også hjelpe til for å støtte ryggen. Dette bør imidlertid ikke brukes over lang tid siden det kan svekke den rammedes egne muskler.

Andre årsaker til langvarig vondt i ryggen kan være aldersforandringer som spinal stenose (fortrengelse av ryggmargskanalen), skivedegenerering (aldersforandrede høydereduserte skiver) eller virvelkompresjoner (frakturer i virvellegemer).

Les i stedet mer om vondt i leddene.