Vondt i leddene – årsaker og behandling

Sist oppdatert: august 5, 2019

Å lide av leddverk i lengre eller kortere perioder er svært vanlig. Avhengig av hvor intensiv smerten er, hvor den sitter og hvor lenge den varer, kan det være forskjellige årsaker som ligger bak. Noen vanlige diagnoser som gjør at du får vondt i leddene, er artrose, gikt og leddrevmatisme. I tillegg til dette kan leddsmerte også komme av andre typer inflammatoriske leddsykdommer og diverse skader. Nettopp fordi det finnes så mange diagnoser, er det alltid fint å snakke med en fysioterapeut eller lege.

Vondt i leddene ved belastning

At det gjør vondt i knærne eller hoftene ved belastning, f.eks. ved gåturer eller løping, kan ha flere årsaker. Hvis smerten for eksempel oppstår på utsiden av hoften, er slimsekkbetennelse, såkalt trokanterbursitt, en mulig diagnose. Dette forårsaker først og fremst smerte i hoften under og etter trening, f.eks. løping. Hofteleddsartrose, eller coxarthrosis som det heter på latin, er en annen mulig diagnose. Dette begynner oftest med stivhet, men utvikles med tiden til smerte ved belastning.

Mer informasjon om smerte i hoften finnes her.

Hvis smerten i stedet oppstår i kneet, kan det for eksempel være løperkne. Her sitter smerten på utsiden av kneleddet og kjennetegnes av at man får mer og mer vondt jo lenger man løper. Smerten pleier også å forsvinne med hvile. En annen relatert diagnose er hopperkne, som forårsakes av at du har landet eller løftet på feil måte. Her sitter smerten i stedet på forsiden under kneet. Begge disse tilstandene behandles ved hjelp av rehabiliterende trening. Les mer her.

Kneleddsartrose er en annen mulig årsak til leddverk i kneleddet og kjennetegnes av belastningsverk inne i kneleddet og som regel stivhet etter sitting. Iblant forekommer det også en knasende lyd i leddet.

Det er naturligvis mulig å ha vondt i andre ledd ved belastning, f.eks. i føttene. Også her kan det være snakk om artrose. Det kan også være snakk om ting som overbelastning eller en stressfraktur.

Vondt i fingerledd og hender

Artrose kan ramme alle ledd i kroppen, og artrose i hendene, fingrene eller håndleddene forekommer ofte. Særlig tommelbasen er ekstra utsatt. Sykdommen kjennetegnes av nedsatt bevegelsesevne. Ofte kan det også føles som om styrken i hånden forsvinner. Dette kan behandles ved hjelp av spesielle øvelser. Iblant kan også støtte for hånden/håndleddene brukes, såkalte ortoser.

Smerte i fingerleddene kan også komme av leddrevmatisme. Det medisinske navnet for dette er revmatoid artritt (RA) og har visse fellestrekk med artrose. Begge er kroniske sykdommer, og begge kan ramme hendene. Men revmatoid artritt og artrose har også viktige forskjeller. Leddrevmatisme begynner oftest i mindre ledd (f.eks. hender eller føtter) og kjennetegnes av hovne ledd. Sykdommen kan også påvirke andre organer, for eksempel blodkar eller lungesekken. Til forskjell fra artrose er dette en autoimmun sykdom.

Plutselig vondt i leddene

Plutselig leddsmerte kan komme av gikt eller pseudogikt, men det kan også komme av infeksjon i leddet, såkalt septisk artritt. Gikt og pseudogikt er to veldig nærliggende diagnoser som gir lignende symptomer. Tegn på gikt er plutselig vondt i leddene i kombinasjon med hevelse og varme. Ofte ser man også at det rammede leddet blir kraftig rødt. Det er også vanlig at berøring, også lett berøring, er veldig smertefullt. Også feber forekommer som symptom. Sykdommen begynner ofte om natten, og vanligvis leges den i løpet av noen uker. Gikt påvirker oftest stortåen, men kan også ramme fotledd, veileder, hæler og albuer. Pseudogikt påvirker oftere kneleddet og gir samme symptomer, men mildere. Pseudogikt oppstår ofte etter en infeksjon eller en overbelastning.

Septisk artritt er en bakterieinfeksjon i leddet og er en alvorlig tilstand som krever behandling med antibiotika. Symptomene er lignende, men blir raskt alvorlige.

Vondt i leddene i forbindelse med infeksjon

Iblant er leddverk ikke det primære symptomet. Det er også vanlig å få vondt i leddene i forbindelse med visse infeksjoner, f.eks. ved forkjølelse eller i forbindelse med feber. Du får da som regel en generalisert leddverk, det vil si at det gjør vondt i mange ledd samtidig. Dette pleier å forsvinne samtidig som infeksjonen leges. Iblant kan det imidlertid ta flere måneder å bli helt kvitt denne typen leddverk.

Vondt i leddene sammen med andre symptomer

Flere andre sykdommer kan også gjøre at du får vondt i leddene selv om det verken er det første eller eneste symptomet. Eksempler på slike sykdommer er diabetes, psoriasis, depresjon og forskjellige tarmsykdommer.

Det finnes også en kronisk sykdom som ikke helt sjelden forveksles med leddrevmatisme: SLE. Denne kan slå forskjellig ut og gi varierende symptomer avhengig av hvem som rammes. En annen nærliggende diagnose er systemisk sklerose som påvirker bindevevene. Disse er imidlertid svært uvanlige og forårsaker ikke bare leddverk, men også andre bekymringer i forskjellige organer. Hvis det eneste symptomet er at du har vondt i leddene, er det derfor trolig ikke noen av disse sykdommene.

Les mer om vondt i kneet.