Vondt i kneet – årsaker og behandling

Sist oppdatert: august 5, 2019

Mange sykdommer og skader kan forårsake smerte i kneet, og det er noe som de fleste av oss opplever i en eller annen form i løpet av livet. Alle tilstander er ikke like alvorlige, og noen av dem leger seg selv. Visse krever imidlertid enten akutt eller langvarig pleie. Det er derfor alltid sikrest å oppsøke lege hvis man har vondt i kneet. Uten fastsatt diagnose er det nemlig ikke mulig å påbegynne behandling.

Hvis du har vondt i kneet ved bøying

Hvis det ofte gjør vondt i kneet ved bøying, kan det komme av at kneskålen presses mot lårbeinet. Smerten føles da først og fremst under og foran kneskålen. Hos unge kalles dette fremre knesmerte, eller chondromalacia patella på legespråk. Dette kan vanligvis trenes bort sammen med en fysioterapeut. Hos eldre kommer denne typen smerte i stedet vanligvis av artrose i det femuropatellære leddet i kneet (leddet mellom kneskål og lårbein). I disse tilfellene hjelper løsninger som artroseskole eller Joint Academy, der tilpasset trening kombineres med opplæring om sykdommen.

Smerte i kneet ved utstrekning eller bøying av kneet kan også komme av en meniskskade. Disse oppstår oftest hvis kneleddet har vært utsatt for en eller annen form for vridning, for eksempel i forbindelse med idrett. De kan imidlertid også oppstå som en overbelastningsskade. Meniskskader kan typisk gi låsninger i kneleddet. Skaden behandles med hell først og fremst med rehabiliterende trening. Hvis det ikke gir resultater, kan man, etter undersøkelse med magnetkamera, fortsette med artroskopi, dvs. kikkhullsoperasjon. På denne måten kan man enten lege eller fjerne den skadde meniskbiten.

Hvis du har vondt i kneet etter løping eller trening

Det er veldig vanlig å rammes av såkalt løperkne. Navnet til tross oppstår ikke dette bare ved løping, men også ved andre treningsformer, blant annet sykling og skigåing. Dette kjennetegnes av smerte på utsiden av kneleddet som oftest kommer etter en stunds trening. Det er vanlig at man får mer og mer vondt i kneet jo lenger man løper, og at smerten forsvinner ved hvile. Ofte kommer denne diagnosen av at kroppen utsettes for mer trening enn den er vant til. Behandlingen går ut på å styrke og strekke musklene rundt kneet, men også rundt fotleddet.

En lignende skade er hopperkne, som også forårsakes av overbelastning. Det er ofte et resultat av å ha hoppet/landet eller løftet beinet på en feil måte. Her oppstår smerten imidlertid på forsiden under kneet i ligamentum patellae. Dette er den muskelen som går mellom kneskålen og underbeinets fremre sene, det såkalte patellare ligamentet. Ofte gjør det mer vondt når man går ned trapper, sitter på huk eller forsøker å komme i gang etter å ha sittet stille en stund. Her rettes behandlingen inn dels på å lege senen som er skadet, dels på å rette opp den feilaktige belastningen som førte til skaden i utgangspunktet. Det kan innebære å øve opp bevegeligheten i ledd og muskler, styrke magemusklene eller rette opp en ubalanse i styrken mellom for- og bakside av lår.

Fortsett å lese om vondt i hoften.