Vondt i hoften – årsaker og behandlingsalternativer

Sist oppdatert: august 5, 2019

Det finnes mange årsaker som kan gjøre at du får vondt i hoften. Noen eksempler er trokanteritt, betennelse i hofteleddskapselen eller slimsekkbetennelse. En veldig vanlig diagnose er også artrose i hoften, eller coxarthrosis som det heter på latin. Uansett årsak er det imidlertid viktig å få diagnose, slik at riktig behandling kan påbegynnes. Ved kontakt med lege er det også fint å forsøke å være nøye med å beskrive nøyaktig hvor verken sitter. Å bare si «hoften» holder ikke alltid, siden forskjellige mennesker refererer til forskjellige ting her. Det er derfor fint om man har mulighet til å kjenne etter når man rører seg og kunne presisere nærmere.

Hvis du har vondt i hoften etter løping

Noen strukturer i hoften som kan påvirkes hos dem som løpetrener, er muskler, senefester, leddbrusk og beinvev. En vanlig plage er en betennelse som kommer av overbelastning av musklene som går over den ytre senen på hoften. Dette kalles trokanteritt. I forbindelse med dette kan en slimsekk i hoften også hovne opp, noe som da kalles trokanterbursitt. Dette resulterer i at du får vondt i hoften, først og fremst ved belastning – f.eks. under eller etter løping. Ved uttalte symptomer kan man også føle smerte når man krysser beina eller ligger på siden mot hoftesenen.

Årsaken til dette kan være at man har økt mengden trening for fort uten å forberede kroppen ordentlig først. Andre årsaker kan være at man har byttet sko, ikke har strukket nok ut etter treningen, eller at man har trent for ensidig. Behandlingen av trokanteritt går dermed ut på å forbedre det som forårsaket det fra starten. Hvis det er stabiliteten i hoften som er dårlig, trenes dette. Hvis det er utilstrekkelig bevegelsesevne, trenes smidigheten opp. Hvis det er styrken som mangler, er det styrketrening som gjelder. Og så videre.

Andre årsaker som kan gjøre at man som løper får vondt i hoften, er hofteleddsartrose og stressfrakturer. Stressfrakturer er imidlertid relativt uvanlig, selv om det er en alvorlig tilstand som krever pleie. For å få innsyn i nøyaktig hva det er som forårsaker plagene, er det alltid anbefalt å oppsøke lege, gjerne idrettslege eller ortoped.

Hvis du har vondt i hoften når du går

Å ha vondt i hoften ved belastning, f.eks. ved gåturer eller løping, kan komme av forskjellige ting. Hvis smerten sitter i utsiden av hoften, kan det være trokanteritt eller trokanterbursitt. Mer informasjon om dette finnes ovenfor. En annen diagnose som også forårsaker smerte ved belastning, er hofteleddsartrose, eller coxarthrosis. Det første symptomet på dette er ofte stivhet i hoften, særlig vanskeligheter med å rotere beinet utover. For eksempel kan det bli vanskelig å ta på seg sokker eller gå ut av bilen. Det som får flest til å oppsøke lege, er imidlertid smerten som kommer med sykdommen.

Symptomer på artrose i hoften kommer ofte smygende, noe som gjør at mange tror det er en del av den naturlige aldringen. Det er imidlertid ikke tilfellet. Hvis smerten går ubehandlet, blir sykdommen bare verre. Av den grunn er det fint å få en diagnose så tidlig som mulig slik at behandlingen kan påbegynnes.

Hvis du har vondt i hoften om natten

Hvileverk, det vil si at det gjør vondt i hoften også ved hvile, kan dette være et tegn på langt fremskreden artrose. Dette symptomet oppstår imidlertid oftest ikke i begynnelsen av sykdommen, men er noe som kommer i takt med at sykdommen utvikles. I visse tilfeller kan artrosen være så langt kommet at det er vanskelig å sove på grunn av smerten. Det kan da brukes smertestillende tabletter som paracetamol (oftest alvedon og panodil) eller NSAID (oftest ibumetin og diklofenak), men trening er å foretrekke som grunnbehandling.

Her finnes mer informasjon om artrose.