Symptomer på artrose

Sist oppdatert: august 5, 2019

Symptomer på artrose kommer ofte sakte over lang tid, noe som gjør at det kan ta lang tid før man oppsøker lege. Det vanligste er at det leddet (eller de leddene) som blir rammet, gjør mer og mer vondt, særlig ved belastning. Deretter blir det rammede leddet stivere, gjør vondt og blir vanskeligere å bruke enn vanlig. Dette innskrenker mer og mer hverdagslivet.

Det finnes flere tegn på artrose der det vanligste helt enkelt er å ha vondt i hoften, kneleddet eller det leddet som er rammet. Men det finnes også andre symptomer å holde utkikk etter.

Stive ledd et tidlig symptom på artrose

At leddene føles stive, særlig om morgenen eller etter å ha sittet stille en stund, er vanlig. Akkurat stive ledd er ofte det første symptomet på artrose. Ved hofteartrose pleier det første tegnet å være vanskeligheter med å vri beinet utover, mens det ved kneartrose kan bli vanskelig å reise seg fra lenestolen.

​Leddverk ved belastning det symptomet på artrose som får flest til å oppsøke lege

Dette er ofte det symptomet som de artroserammede oppsøker lege for. For eksempel gjør det kanskje vondt i kneet ved bøying, eller du har smerte i hoften når den belastes.

​Hevelse kan være et symptom på artrose

Det er ikke helt uvanlig med en lett varmeøkning og hevelse rundt det rammede leddet. Dette er ufarlig og ingenting å uroe seg for. Oftest går det over relativt fort med trening.

​Hvileverk et senere symptom på artrose

I takt med at sykdommen blir verre, kan det være slik at smerten oppstår også ved hvile. Hvis dette symptomet oppstår, er det på tide å oppsøke lege.

Det varierer fra person til person hvilke symptomer på artrose som oppstår når, og hvor raskt sykdommen utvikles – det kan ta alt fra bare noen måneder til flere år. Dessuten er artrose en sykdom som går i tilbakefall, noe som innebærer at den iblant merkes mer eller mindre i forskjellige perioder. Men det er bra å fortsette med treningen også i en god periode siden det er stor risiko for at leddverken kommer tilbake.

Fortsett å lese om artrosediagnose.