De vanligste spørsmålene om artrose

Sist oppdatert: august 5, 2019

Artrose er en sykdom som rammer hver fjerde nordmann over 45 år. På grunn av dette er artrose en betegnelse de fleste av oss kjenner igjen – men få kjenner til hva sykdommen egentlig innebærer. De fleste av oss er klar over at det dreier seg om en sykdom som påvirker leddene, men få av oss kan beskrive hvordan ting som diagnose og behandling foregår.

Hva er artrose?

Enkelt forklart er det en sykdom der brusken langsomt brytes ned. Sykdommen ytrer seg oftest som stive og verkende ledd og forårsakes i de fleste tilfeller av en overbelastning av leddene. Denne overbelastningen kan skje på mange forskjellige måter, men i mange tilfeller handler det om tungt, monotont arbeid. Også faktorer som inaktivitet, tidligere leddskader og arvelighet påvirker sannsynligheten for at sykdommen utvikles.

På et mer inngående plan handler det om en ubalanse i bruskens byggesteiner. De nedbrytende prosessene går raskere enn de oppbyggende. Det fører til at bruskvevet gradvis brytes ned. Siden brusken gjør at skjelettdelene i leddet kan gli mot hverandre uten motstand, gjør dette at leddet blir vanskeligere å bruke.

Fremdeles ses leddverk og stivhet som en naturlig del av aldringen. Mange tror at det er et tegn på at leddene er utslitte og trenger hvile. Dette stemmer imidlertid ikke, for sykdommen behandles best med fysisk aktivitet.

Hvordan diagnostiseres sykdommen?

Artrose forårsaker stivhet, smerte og bevegelsesbesvær i de leddene som rammes. Den som opplever disse symptomene, bør kontakte lege for å få en diagnose. Det finnes leddsykdommer som har lignende symptomer, noe som er grunnen til at det er viktig å få en diagnose før behandling påbegynnes.

På legesenteret kan en allmennlege eller fysioterapeut stille diagnosen. Dette gjøres ved å vurdere sykehistorie, smertebilde og leddfunksjon. Det trengs generelt ikke røntgen for å stille diagnosen. Derimot kan røntgenbilder brukes for å avgjøre hvor langt fremskreden sykdommen er.

Hvis den som utfører vurderingen er usikker på diagnosen, kan pasienten henvises videre til en ortoped. En ortoped er en lege som har spesialisert seg på sykdommer og plager som rammer skjelettet, musklene og leddene. En stor del av ortopedi er kirurgiske behandlinger, så en ortoped kan også vurdere behovet for proteseoperasjon.

Finnes det noen medisin mot artrose?

Per i dag finnes det ikke noe som kan kurere sykdommen. Den medisinen som brukes, er i stedet smertelindrende legemidler for å lindre symptomer. Legemidlene som anbefales, er de som hører til gruppen paracetamol (alvedon, panodil) eller NSAID (voltaren, ipren, diklofenak). Disse gir ofte like god effekt som sterkere, reseptbelagte smertestillende medisiner uten å ha samme risiko for vanedannelse.

Det finnes også mange naturlegemidler som selges som medisin mot artrose. Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for at denne typen preparat ville fungere. Derimot kan de gi en placebo-effekt og på den måten redusere den opplevde smerten. Det som i studier har vist seg å fungere best som medisin mot artrose, er imidlertid tilpasset, regelmessig trening.

Hvordan fungerer artrosebehandling?

Spesielt utformede øvelser som utvikles sammen med en fysioterapeut, kan styrke både brusk og muskler. Musklene kan da hjelpe til med å avlaste leddet, noe som gjør at symptomene reduseres. Treningen bør også kombineres med vektkontroll (hvis den rammede er overvektig) og opplæring om artrose. Informasjon om sykdommen og hvordan den kan håndteres, gjør det lettere for den rammede å gå tilbake til et normalt liv.

Den som har fått diagnosen artrose, henvises ofte til en såkalt artroseskole. Sykdommen behandles her med informasjon, livsstilsendringer og fysisk trening. Hver enkelt får et personlig treningsprogram, selv om treningen også utføres i grupper. Hvis man ikke har mulighet til å ta seg til en fysisk artroseskole, kan man velge en digital variant. Joint Academy er en app som kan lastes ned kostnadsfritt til mobilen. Her kan man snakke med så vel fysioterapeut som ortoped og få et treningsprogram med tilpassede bevegelser.

Er operasjon med protese uunngåelig?

De fleste som rammes av artrose, trenger aldri å opereres for plagene. Trening, kosthold og opplæring holder lenge. I kombinasjon med smertestillende legemidler ved behov kan majoriteten gå tilbake til et normalt liv uten å trenge protese. Operasjon ses som en siste utvei i de tilfeller der grunnbehandlingen ikke har gitt tilstrekkelig gode resultater. Vurderingen av om dette er nødvendig, utføres av en ortoped sammen med pasienten.

Les mer om 10 ting man bør vite om artrose.