Artrose

Sist oppdatert: august 5, 2019

Artrose er verdens vanligste leddsykdom og rammer i dag omtrent 1 av 4 over 45 i Norge. Sykdommen medfører at det leddet som rammes, blir stivt og gjør vondt, særlig ved belastning.

Innholdsfortegnelse

●     Generelle fakta om artrose

●     Behandle artrose

●     Forskjellige ledd rammes på forskjellige måter

●     Vondt i leddene av andre årsaker

●     Leddenes og skjelettets funksjon

●     En sunn livsstil med artrose

Generelle fakta om artrose

Artrose er en av verdens vanligste sykdommer. Det er også en av de sykdommene som forårsaker størst sykdomsbyrde, både på det enkelte individet og samfunnet som helhet. Selv om det er så utbredt, er imidlertid kunnskapen om alt fra diagnose til behandling lav. Dette gjelder ikke bare den vanlige mannen i gata, men også innen sykepleien. Derfor er det viktig å finne kvalitativ informasjon som er oppdatert etter dagens forskning.

Her på artrose.com bygger alt innhold på omfattende forskning og de retningslinjer som finnes for diagnose og behandling av sykdommen. All informasjon er i tråd med med Helsedirektoratets anbefalinger, men også direktiver fra internasjonale organisasjoner som OARSI (Osteoarthritis Research Society International).

Begynn å lese mer om artrose.

Behandle artrose

Artrosebehandling skjer i flere trinn. Man kan tenke seg en pyramide, der alle delene bygger på hverandre. Alle trenger heller ikke å klatre hele veien opp i pyramiden. Det som utgjør grunnlaget i behandlingen, er tilpasset, veiledet trening i kombinasjon med opplæring om hvordan man på beste måte håndterer sykdommen. Dette skal tilbys alle som rammes av sykdommen.

I de tilfeller der trening og opplæring ikke gir tilstrekkelig lindring, eller der pasienten har så vondt at det ikke er mulig å trene, kan smertelindring brukes. Lettere betennelsesdempende og smertestillende tabletter, som Ipren, Voltaren og Pronaxen, brukes først og fremst. Hvis det trengs mer intensiv og vedvarende lindring, kan kortisoninjeksjoner brukes i visse tilfeller. Uansett hvilken form for smertelindring som er aktuell, bør det bare brukes ved behov. Trening utgjør fremdeles grunnlaget i behandlingen.

Det siste trinnet, som bare blir aktuelt for noen av dem som rammes av sykdommen, er operasjon. Hvis det gjelder hofte- eller kneleddsartrose, er proteseoperasjon et alternativ. Hvis det er andre ledd som påvirkes, kan for eksempel avstiving være et alternativ.

Les mer om å behandle artrose.

Forskjellige ledd rammes på forskjellige måter

Det som først og fremst påvirkes av artrose, er leddbrusken. Brusk finnes i alle leddene i kroppen og fungerer som glideflate. Den gjør helt enkelt at de forskjellige delene i leddet kan gli mot hverandre uten motstand. Samtidig har brusken til oppgave å fordele den belastningen som rettes mot leddet jevnt. I alt vev i kroppen pågår en stadig oppbygging og nedbryting. Artrose forstyrrer denne balansen i bruskvevet, slik at vevet brytes ned raskere enn det rekker å bygges opp igjen.

Siden brusk finnes i alle leddene, kan også alle ledd rammes av artrose. Det vanligste er hofte- og kneleddsartrose, men man kan også få artrose i fingrene, ryggraden og kjeven, for eksempel. De fremste symptomene er de samme uansett hvilket ledd som rammes: leddsmerte og stivhet. Sykdomsforløpet og behandlingen kan imidlertid være forskjellig avhengig av hvilket ledd som rammes.

Fortsett å lese om artrose i spesifikke ledd.

Vondt i leddene av andre årsaker

Selv om artrose er en veldig vanlig sykdom, finnes det naturligvis andre årsaker til leddsmerte. En annen diagnose som kan gi lignende symptomer, er for eksempel revmatoid artritt, ofte forkortet til RA eller kalt leddrevmatisme. Det finnes også forskjellige typer skader som kan gi vondt i kneet, f.eks. leddbånds- eller meniskskader. Uansett når og hvordan du får vondt i leddene, er det derfor greit å oppsøke lege for å få diagnose av en lege. Uten riktig diagnose kan du ikke påbegynne riktig behandling.

Finn mer informasjon om forskjellige tilstander som kan forårsake leddsmerte.

Leddenes og skjelettets funksjon

Leddene og skjelettet, sammen med musklene, er det som gjør det mulig for oss å bevege oss. Skjelettets funksjon er å holde oss oppreist, men også å beskytte organene. Leddene gjør at de forskjellige skjelettdelene kan sammenføyes på en god måte og gli mot hverandre. Både ledd og skjelett er dermed utrolig viktige i alt vi gjør – går, sitter, står eller løper. Når disse skades eller rammes av sykdom, kan derfor hverdagslivet påvirkes i stor utstrekning. Mange av plagene kan imidlertid forebygges. Av denne grunn er det en god idé å skape seg en forståelse av hvordan man kan ta vare på skjelettet og leddene.

Les mer om skjelett og ledd.

En sunn livsstil med artrose

De fleste av oss vet at livsstilen spiller en stor rolle for utviklingen av forskjellige sykdommer, selv om vi ikke har full kontroll på nøyaktig hvordan. Vi vet for eksempel at det er bra å spise variert, bevege seg hver dag og sove godt. Når det gjelder akkurat artrose, spiller særlig trening en stor rolle. Både spesifikt tilpassede øvelser og generell fysisk aktivitet er bra for å lindre smerten.

Også andre livsstilsfaktorer kan imidlertid spille en rolle. Kosten kan ha en viss betydning, særlig når det gjelder vektnedgang. Siden artrose har å gjøre med hvor mye belastning som legges på leddet, kan det være aktuelt for pasienten å gå ned i vekt. Mindre kroppsvekt og/eller sterkere muskler innebærer nemlig mindre belastning på leddene.

Fortsett å lese om livsstil og helse.