Artrose er en leddsykdom som i dag påvirker omtrent én av fire over 45 år i Norge. At sykdommen er så vanlig, gjør at mange har hørt snakk om den. Imidlertid finnes det mange feiloppfatninger om sykdommen, og hvordan den diagnostiseres og behandles. Her sammenfattes derfor de 10 viktigste tingene å forstå om artrose.
1. Hva er artrose?
Artrose er en leddsykdom som først og fremst angriper brusken. Brusken er det vevet som kler flatene på skjelettdelene i alle ledd. Det gjør at delene kan gli mot hverandre med mindre motstand. Dessuten gjør brusken at den belastningen som rettes mot leddet, fordeles jevnt. Når brusken brytes ned, blir det dermed vanskeligere å bruke leddet. Stivhet og leddverk er de vanligste symptomene, men opphovning og kneppende ledd kan også forekomme. Det vanligste er at det gjør vondt i det rammede leddet ved belastning. Hvileverk kan imidlertid komme med tiden.
Les mer om symptomer.
2. De vanligste leddene som rammes av artrose
Siden brusk finnes i alle ledd i kroppen, kan artrose påvirke hvilket som helst ledd. Visse ledd rammes imidlertid oftere enn andre. De fleste kjenner for eksempel til hofte- og kneleddsartrose, og dette er også de leddene som oftest rammes av sykdommen. Dette kan komme av at disse leddene må ta imot mye belastning. Den fysiske konstruksjonen av leddene kan imidlertid også spille en rolle. Artrose i fingre, tær, rygg og nakke er imidlertid også relativt vanlig.
3. Trening er den beste medisinen
De aller fleste av de som rammes av artrose, trenger aldri å opereres. I stedet bør trening ses som den grunnleggende behandlingen. Tilpasset trening styrker musklene rundt det verkende leddet og kan avlaste det. Samtidig stimuleres brusken til å reparere seg selv. I de tilfeller der det gjør for vondt å trene, kan smertestillende tabletter eller kortisoninjeksjoner brukes som supplement.
4. Forbindelse mellom overvekt og artrose
Den som er overvektig, kan løpe større risiko for å rammes av sykdommen. Her snakker vi imidlertid ikke om overvekt regnet som BMI, men snarere som fett i forhold til muskelmasse. Sterkere muskler klarer å bære mer kroppsvekt. Dermed er det viktigere å være sterk enn å være tynn for den som har artrose. Vektnedgang kan være positivt for den som er overvektig siden dette reduserer belastningen på leddene.
5. Artrose rammer ikke bare eldre
Mange som er yngre når de rammes, blir overrasket siden de tenker at det bare er eldre som har artrose, men dette stemmer ikke. Alder er ingen risikofaktor i seg selv for å utvikle leddsykdommen. Derimot øker risikoen for å rammes siden eventuelle risikofaktorer har kunnet påvirke leddene negativt i lengre tid. Jo flere risikofaktorer, desto tidligere kan imidlertid sykdommen utvikles.
Les mer om risikofaktorer.
6. Artroserelatert smerte er ikke farlig
Den smerten som kommer med sykdommen, er ikke farlig. Man skal derfor ikke være redd for å trene selv om det gjør vondt. Å bli stillesittende fører bare til at sykdommen forverres. Dessuten øker risikoen for eksempel for hjerte- og karsykdommer og diabetes. Det er derfor viktig å forsøke å fortsette å bevege seg i den grad du kan, selv om det gjør vondt. Når det er sagt, bør man ha respekt for smerten og ikke gå ut for hardt slik at sykdommen forverres. Det kan derfor være bra å få hjelp av en fysioterapeut for å komme i gang på en god måte.
7. Artroseskolen et godt alternativ for behandling
Rundt om i landet finnes det artroseskoler som den rammede kan henvende seg til. Her kombineres opplæring om sykdommen med tilpasset trening. Opplæringen øker forståelsen av sykdommen, men også av hvordan livsstilen som helhet påvirker symptomene. Treningen tilbys i gruppe, men hver deltaker får også et individuelt treningsprogram. I dag kan den som lider av hofte- eller kneleddsartrose, også få hjelp via den digitale behandlingen Joint Academy – en app som kan lastes ned til mobilen.
8. Artrosetrening trenger ikke å være en svett affære
Mange forbinder ordet trening med en svett økt på treningsstudioet. Så slitsomt trenger det imidlertid ikke å være for den som vil redusere artrosesymptomene. Noen enkle øvelser som tar noen minutter å gjennomføre, er tilstrekkelig for å forbedre symptomene. Man trenger verken spesialutstyr eller treningsklær for å styrke det rammede leddet. Det er derfor enkelt å behandle sykdommen hjemmefra eller til og med på arbeidsplassen.
9. Start med artrosebehandlingen i tide
Det er vanlig å bite tennene sammen og leve med sine stive og verkende ledd lenge før man oppsøker hjelp. Kanskje tror man at det er en naturlig del av aldringen. Kanskje har man ikke så mye vondt at det føles verdt å oppsøke lege. Kanskje tror man ikke at det finnes behandling. Uansett grunn er det viktig å kontakte lege for leddplagene. Tidlig diagnose og behandling innebærer nemlig ofte et bedre resultat.
10. Proteseoperasjon er siste utvei
Hvis grunnbehandlingen, i form av trening, opplæring og vektkontroll, ikke gir tilstrekkelig godt resultat, kan operasjon være en siste utvei. Det kan da være bra å vite at trening er nødvendig også her. Pasienten bør trene både før og etter inngrepet for å redusere risikoene, forkorte rehabiliteringen og forbedre resultatet.
Hvis du har mistanke om at du har artrose, kan du selv henvende deg til en fysioterapeut som et første skritt. Her kan du både få diagnose, hjelp og tips. Det trengs ingen henvisning for dette.