Nærliggende diagnoser

Sist oppdatert: august 5, 2019

Leddsmerte kan komme og gå raskt eller pågå over lengre perioder, samtidig som intensiteten kan variere. Hvor vondt det gjør og når smerten kommer, ligger til grunn for diagnosen. Selv om artrose er vanlig, er det bare én av mange grunner til at man får vondt i leddene. Andre vanlige årsaker til leddverk er gikt, leddrevmatisme og forskjellige typer skader. Uansett hva som er årsaken til plagene, er det viktig å kontakte lege for å få riktig diagnose og behandling.

Les om artrose på startsiden på artrose.com.

Revmatoid artritt (RA)

En relativt vanlig sykdom som kan gi symptomer som ligner artrose, er revmatoid artritt (RA), også kalt leddrevmatisme. Dette er en kronisk, autoimmun sykdom som særlig gjør at man får vondt i leddene. Oftest merker man symptomene i fingrene eller føttene først. Også andre organer, f.eks. lungesekken, hjertesekken, øynene og blodkarene, kan imidlertid påvirkes.

I likhet med artrose kan ikke leddrevmatisme kureres. I stedet går behandlingen ut på å minske symptomene. Dette gjøres med en kombinasjon av legemiddel, tilpasset trening og ergoterapi. Oftest koordineres disse forskjellige tiltakene av et medisinsk team. Jo tidligere riktig behandling settes inn, desto bedre resultat får pasienten.

Fortsett å lese om revmatoid artritt.

Vanlige kneskader

Det trenger ikke å være en kronisk sykdom som gjør at man har vondt i leddene. Det kan også handle om for eksempel en kneskade. En vanlig plage er løperkne. Dette forårsaker smerte på utsiden av kneleddet som oppstår i forbindelse med trening. Ofte forsvinner verken ved hvile. Også hopperkne er en vanlig diagnose. Her oppstår imidlertid smerten i stedet på forsiden under kneet.

Har man vondt i kneet ved bøying eller strekking av kneet, kan det komme av en meniskskade. Dette oppstår vanligvis ved en kraftig vridning av kneleddet, ofte i forbindelse med idrett. Denne typen skade behandles først og fremst med rehabiliterende trening. Artroskopi kan være et alternativ hvis treningen ikke gir resultat.

Les mer om vondt i ryggen.