Livsstil

Sist oppdatert: august 5, 2019

Å leve med artrose kan innebære at man må gjøre endringer i livsstilen og hverdagen for å bevare livskvaliteten. Den anbefalte behandlingen omfatter særlig opplæring og tilpasset trening som styrker de leddene som forårsaker smerten. Å lære seg mer om sykdommen, begynne med nye rutiner og inkludere øvelsene i behandlingen forenkles med støtte fra en fysioterapeut.

Flere risikofaktorer for artrose kan unngås

Utviklingen av artrose har i stor grad å gjøre med belastningen på leddene. Det innebærer at vi kan påvirke sykdomsforløpet gjennom ting vi gjør i hverdagen. Av den grunn gjelder det å være bevisst på risikofaktorene for artrose, slik at de kan unngås. Aktiviteter vi gjør daglig, f.eks. å gå i trapper, kan enten påskynde nedbrytingen av brusk i leddene eller tvert imot.

Ved å styrke de leddene som er utsatt for belastning, f.eks. hofter, knær og ryggen, kan man forebygge fremtidige plager. Særlig de som har et tungt, belastende arbeid, har godt av å trene leddene som utsettes. For gulvleggere er det for eksempel en god idé å styrke knærne, mens det for malere kan være lurt å styrke skuldrene. Overvektige har også godt av å gå ned i vekt eller begynne med styrketrening. Sterkere muskler klarer nemlig å bære mer kroppsvekt.

Les mer om å styrke knærne, hoftene eller ryggen.

Trening og vektkontroll som artrosebehandling

Artrose behandles på omtrent samme måte som det forebygges – ved hjelp av trening, forståelse for hvordan kroppen fungerer, og visse livsstilsforandringer. Trening styrker musklene og reduserer dermed belastningen på leddene. De omliggende musklene kan da nemlig ta imot en del av den belastningen som ellers hadde kommet på leddet. Samtidig stabiliseres leddet, noe som reduserer risikoen for fremtidige skader.

Mye av artrosebehandlingen går ut på å redusere belastningen på det rammede leddet. Hit regnes også vektkontroll for pasienter som er overvektige. Med overvekt menes det at man har mer kroppsvekt enn musklene klarer å bære oppe. Det er dermed viktigere å være sterk enn å være tynn. Redusert kroppsvekt kan imidlertid fremdeles være aktuelt for noen, siden dette reduserer belastningen på ledd som knær, hofter og ryggraden.

Fortsett å lese om artrose.