Artrosebehandling med Joint Academy

Sist oppdatert: august 5, 2019

Artrose er i dag den vanligste leddsykdommen i verden og forårsaker både redusert funksjon og smerte i forskjellige ledd. Det er dessuten en sykdom med smygende debut. Mange mennesker som rammes av for eksempel artrose i kneet, kjenner dette først ved høy belastning. Går sykdommen ubehandlet, vil den imidlertid bli verre med tiden. Da kan smerten kjennes også ved hvile. Kneet er dessuten et veldig belastet ledd siden man legger hele kroppstyngden på leddet. Det er heller ikke like beskyttet som for eksempel skuldrene. Derfor bør artrosebehandling påbegynnes så snart diagnosen er fastsatt.

Artrosebehandling for kneet og hoften

Artrose i hoften er den artrosetilstanden som forventes å øke mest i fremtiden. Vanlige tegn på sykdommen er vanskeligheter med å bøye beinet for ta på seg sokker eller rotere beinet ut for å gå ut av bilen. Hvis du skulle rammes av hofteleddsartrose, er det godt å vite at sykdommen kan behandles uten noen større bivirkninger. Smerten og stivheten som kommer med artrose i hoften, kan i mange tilfeller lindres hvis man innfører mosjon og bevegelse i livsstilen hver dag.

Iblant kan smertestillende legemiddel trengs for å lindre smerten som kommer med sykdommen. Disse bør imidlertid aldri ses som en permanent løsning når det gjelder artrose, men bare som et supplement. Regelmessig trening der musklene rundt det rammede området styrkes, er det beste middelet mot artrose. Dette kan man for eksempel gjøre sammen med en fysioterapeut som kan gi tilpassede hjemmeøvelser for artrose. Det kan ta noen uker eller måneder før man merker resultater av treningen, men for de fleste gir det god effekt.

Artrosebehandling med Joint Academy

Hvis man er ute etter tilpassede treningsøvelser, finnes det flere forskjellige alternativer. Man kan for eksempel henvende deg til en av de mange artroseskolene som finnes i landet, eller laste ned appen Joint Academy. Via appen kan den rammede blant annet delta i et program med tilpassede hjemmeøvelser for artrose.

Appen fungerer som en forlengelse av et legesenter. Man kan med andre ord snakke med en ortoped og få en diagnose fastsatt digitalt. Til og med betalingen skjer på samme måte som på et legesenter. Hvis den rammede har frikort eller er over 85 år, er det helt kostnadsfritt.

Når man først har lastet ned appen, får man i første omgang snakke med en fysioterapeut og sette opp et mål. Hvis man ikke er sikker på om det er artrose man lider av, kan man før dette velge å få en digital telefonkonsultasjon med en ortoped som med stor sikkerhet kan stille riktig diagnose. Deretter følger et behandlingsprogram med forskjellige øvelser som man skal utføre daglig. I appen kan man også måle fremskritt og chatte med en fysioterapeut. Man kan selvsagt fortsette med treningsøvelsene så lenge man selv ønsker. Det beste resultatet får man hvis man opprettholder en aktiv livsstil.

Operasjon som artrosebehandling

Selv om trening hjelper i de fleste tilfeller når det gjelder artrosebehandling, kan det i noen få situasjoner bli aktuelt med operasjon. Det innebærer at en protese settes inn og erstatter det gamle leddet. På den måten kan smertene og leddplagene reduseres markant eller til og med forsvinne helt. Dette bør imidlertid alltid ses som en siste utvei siden det ikke er helt risikofritt å gjennomføre operasjonen.

Fortsett å lese om kortisoninjeksjoner.